Creu del Candell

Municipi: Besalú
Comarca: Garrotxa
Tipus de patrimoni: Creu memorial
Durant la Tercera Guerra Carlina es produí un enfrontament entre l’exèrcit carlí i una columna liberal que havia sortit de Girona per trencar el setge carlí d’Olot. La batalla tingué lloc a la serra del Toix, i representà una important derrota de les tropes governamentals. El 19 de març de 1874, 33 presoners liberals foren afusellats a Besalú, per ordre del general Francesc Savalls. Per homenatjar els morts, es va erigir l’anomenada Creu del Candell, just al costat del camí que porta de Besalú a Juïnyà: una columna de ferro coronada per una creu. La creu ha desaparegut, però al peu de la columna encara s’hi pot llegir: “Glòria a los 33 liberales fusilados por las huestes carlistas el 19 de marzo de 1874”. El fet que estigui més o menys envoltada de vegetació depèn de què s’hagi netejat de poc els vorals de la carretera, però cada vegada queda menys gent que sàpiga de l’existència de la Creu i dels esdeveniments que la motivaren.
…Aquellos habían pertenecido a la ronda de Tortellá, y los restantes al batallón de Navarra, a los cuales, prisioneros ya otra vez, y habiendo servido en las filas carlistas, se los consideró como desertores. Dícese que fueron juzgados en consejo de guerra verbal y se les condenó a ser pasados por las armas… En aquella misma noche fueron puestos en capilla los condenados, y a las tres de la mañana del día siguiente, festividad de San José, fueron llevados al lugar del suplicio… Saliendo de Besalú hacia Gerona, pasado el Puente, a la derecha del camino, hay un sitio conocido con el nombre de “Camp Gran del Candell”. En la parte alta de este campo fueron fusilados 26 voluntarios y seis soldados de Navarra. Tres descargas se hicieron para acabar con la vida de aquellos infelices, pues como sucede siempre en las ejecuciones tan numerosas, hay que rematar a los que resultan solo heridos. Causando horror aquella matanza tal vez al mismo Savalls, se adelantó un jefe carlista, mandó cesar el fuego, y dijo en alta voz que quedaban perdonados los que aún no habían muerto. Al llegar la orden, resultaron cinco con vida, uno de los cuales murió en el hospital de resultas de las heridas. Entre los pasados por las armas había un niño de 13 a 14 años que aún no había hecho la primera comunión. Las fuerzas carlistas mandadas por Savalls, que durante la ejecución se hallaban formadas en masa en la parte baja del “Camp Gran del Candell” junto a la carretera, desfilaron luego en dirección a Bañolas, y se les ordenó hacer “vista a la derecha”, es decir, hacia donde se hallaban tendidos los cadáveres de los que acababan de ser arcabuceados. Sin duda que esta orden tuvo por objeto enseñar a los que habían ingresado recientemente en las filas carlistas lo que les esperaba si desertaban de ellas… y en este caso se hallaban los voluntarios y soldados que habían servido en las filas carlistas; pero a los que no habían servido en ellas, ¿por qué se les fusiló?
CUERPO DE ESTADO MAYOR DEL EJÉRCITO (1887). "Narración militar de la Guerra Carlista de 1869 a 1876". Madrid: Imprenta y Litografía del Depósito de la Guerra.
Tu hereu del Candell
bé te'n pots alegrar,
que de la sang dels liberals
els camps vares regar.

Tu Candell
et pots ben alabar,
de la sang dels voluntaris
la terra podràs regar.

Soldats per la presa d'en Nouvilas,
presoners vàrem ésser
per la culpa d'aquell pillo
que no en sap disposar res.

De Riudaura a les Preses,
acompanyats vàrem ser
per una ronda de carlistes
i en Nouvilas també.

De les Preses a Besalú,
un bon fart de caminar.
A Besalú arribats
En van parlar de confessar.

Ja podeu contar vosaltres
quina nit vàrem tenir,
un deia a l'altre:
"demà tots hem de morir".

Tu hereu del Candell
Te'n pots ben alabar,
de la sang dels presoners
els camps vares regar. Descarrega'l
Cançó popular segons el treball de Xavier Valeri.
... De l’esmentada guerra hi ha una anècdota i un monumentet al camí que va cap al Candell, a l’esquerra, a la recta sortint de can Bonet. Millor dit, a la segona recta, perquè hi ha un cert canvi de sentit. Durant la guerra dels carlins, que donà molt de joc per tota la comarca de la Garrotxa, foren afusellats trenta tres homes, anomenats “Màrtirs de la Llibertat”, per la seva condició de liberals. Quan jo era molt petit, el dia de l’aniversari, que era el 19 de març, per Sant Josep, s’hi feia una gran festa. Es guarnia una mena d’escenari al costat dret i enfront de l’esmentada creu, fet amb taulons de fusta, d’un metre i mig d’alçada, i una barana, d’un metre, tot guarnit amb boixos, lligats de manera que no es veiés el cordill, ja que se solia fer amb gansaia. He de reconèixer que feia força patxoca. Venia molta gent de fora, i tot el poble hi anava. Cada any hi assistia un alt càrrec de la Generalitat. Hi foren presents el President Macià, el President Companys, el Sr. Casanoves, el Sr. Hurtado i altres prohoms nacionalistes. També s’hi ajuntaven els Santaló, Irla, Mascort, els Garganta d’Olot, tots dos germans, i molta gent que no recordo. Es feien parlaments, la cloenda dels quals anava a càrrec del polític de la Generalitat, i es tocaven un parell de sardanes. Després tota la comitiva venia a dinar a Cal Parent, a la sala principal, i la festa es cloïa fins l’any vinent. Vingué la guerra, la dictadura del General Franco, i mai més no he vist que aquell memoràndum es repetís...
VENTURA I SIQUÉS, Francesc (1999). "Calaix de sastre", 2a part.
Autors: Francesc VENTURA I SIQUÉS , Autor desconegut
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Creu del Candell (2014). Autor: Josep M. Parés.
Peu de la columna de la Creu del Candell (2014). Autor: Josep M. Parés.
El president Francesc Macià a l’homenatge als Màrtirs de la Llibertat al camp Gran del Candell. Autor:Vélez. "La Vanguardia", 22-03-1933. Hemeroteca LV.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació