Santuari de la Mare de Déu de Gràcia

Municipi: La Freixneda
Comarca: Matarranya
Tipus de patrimoni: Santuari abandonat
Categoria: Altres
Categoria secundària: BIC [Bé d'Interés Cutulral, Patrimoni Històric d'Espanya]
El santuari de la Mare de Déu de Gràcia, a 4 km de la Freixneda (Matarranya) és un conjunt d’edificis del segle XVIII, en l’actualitat en estat ruïnós. L'església i l’hostatgeria són les parts que encara destaquen, de la resta poca cosa queda. De l'hostatgeria, de planta rectangular i de quatre pisos, només en queden els murs de càrrega, de carreus. Les parts desaparegudes eren de maçoneria. De l’església, un edifici de tres naus, resten dempeus només els murs perimetrals i la façana de carreus, la qual s’estructura en dos nivells: l’inferior amb tres seccions i ordre jònic i la superior d’una sola secció i ordre corinti, amb unes volutes entre els dos nivells; al damunt es remata el conjunt amb un frontó triangular. Amb referència a l’interior se’n sap que estava decorada d’estil barroc classicista i que probablement es cobria amb voltes de canó amb llunetes.
“I aquí teniu totes les ermites i ermitetes del Matarranya i del Mesquí per a la vostra contemplació. Fixeu-vos en els detalls que en Jesús Pallarès ha sabut descobrir entre tanta diversitat de pedra i paisatge. Si disposeu d’una estona més llarga podeu llegir els meus versos, producte de les meues cabòries i disquisicions —diguem-ne de manera benèvola: inspiració” [...] “visiteu les ermites. Jo us podria recomanar algunes més que unes altres, però, pensant-ho bé totes mereixen la vostra visita, i a més, qui sóc jo per a prioritzar la singularitat i la bellesa de les pedres, adreçades per les mans i els sentiments d’antics picapedrers.”


Santuari de la Mare de Déu de Gràcia (La Freixneda)

Com feia molt de fred a l’hivern,
els frares mínims tornaren a vila
però, la Mari i el Rafa es quedaren
enamorats,
convertits en pedra, dins de pedra, al més alt de la façana.

Un dia —no fa gaire temps—van baixar a terra
i dins d’un cor es cordaren els noms.
La pedra de dalt només és pedra sense cor.
GRÀCIA, José Miguel (2008). "Si les pedres parlaren…". Calaceit: Associació Cultural del Matarranya.
Autors: José Miguel GRÀCIA
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge
Santuari de la Mare de Déu de Gràcia. Foto de José Miguel Gràcia.
Santuari de la Mare de Déu de Gràcia. Foto de José Miguel Gràcia.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació