Torre del Petrol

Municipi: La Riba
Comarca: Alt Camp
Tipus de patrimoni: Torre de defensa
Categoria: bcin
La Torre del Petrol està situada en un turó –Puig Cabré- al terme municipal de La Riba (Alt Camp). Es tracta d'una torre defensiva construïda l'any 1875 que pertanyia a una línia principal que tenia com a recorregut la part baixa de l'Ebre.
Per prestació personal, Petrol féu construir una torre al cim de Puig Cabrer i, cada dia, assanyalava una família de la Riba per tal que se servissin pujar-hi aigua al puig, ja que no n’hi havia en aquella alçada. En arribar-hi, l’home que duia l’aigua, havia de tastar-la en presència de Petrol o d’un seu subordinat. Sembla que alguna volta, algú gosà de fer compliment i va pagar cara la seva gentilesa.
Petrol, que era temerós d’ésser emmetzinat amb aigua, no temia gota que pogués morir per mitjà del vi. Tenia bona fama d’ésser amic entranyable de la beguda. D’ací li venia el renom. Amb el seu castellà enrogallat, de l’aiguardent s’havia avesat a dir-ne “petroli”. Embriac, esdevenia estremadament malcarat i terrible. Una vetlla d’hivern castigava a la seva filla a passar la nit en camisa al balcó de la casa on s’hostatjava a la Riba, només perquè havia estat calmosa a obrir-li la porta.
Era molt temut entre la gent del país. Per res feia donar unes pallisses de mort. A Picamoixons se les havia molt sovint, per raons de subsidis, amb els batlles del barri. S’acordà entre els prohoms del poble, de tornar periòdicament en el pas per l’Alcaldia, a fin de repartir equitativament, entre tots, les pallisses que Petrol propinava al batlle, sempre que aquest posava alguna dificultat als seus volers. A part del Nen de Prades, és aquest l’home de les passades guerres que ha deixat un record més viu a les valls del Francolí.
La torra de puig Cabrer, de què havem fet esment, un cap al tard, fou atacada pels carlins. Hi hagué un gran foc que va durar fins que, ja plena nit, els de la torre reberen reforç. A la Riba tothom vetllava amb el cor ple de temences. Hom veia des de les cases el fogueig dins la fosca espessa i els trets ressonaven dins el congost on és posat el poble. Les veus del combatents arribaven amb cridadissa somorta.
IGLÉSIES, Josep (1932). "La terra d'en Gallarí". Reus: Llibreria Nacional i Estrangera, p. 58-59.
Autors: Josep IGLÉSIES
Àmbits: Àmbit 5: Les ruïnes com a símbol de la terra
Vista general de la torre i del seu entorn, La Riba (Alt Camp) 200?. Autor: Ricard Ballo. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació