Castell de Segura

Municipi: Savallà del Comtat
Comarca: Conca de Barbera
Tipus de patrimoni: Castell
Categoria: bcin
Les línies de Josep Vallverdú ens fan referència al Castell de Segura, una antiga fortalesa situada al municipi de Savallà del Comtat (Conca de Barberà). Va ser bastit entre finals del segle XV i principis del XVI i ràpidament es convertí en una de les residències senyorials més importants de la comarca. El castell fou abandonat pels comtes al segle XVII i va sofrir greus desperfectes durant les guerres carlines. Actualment, les ruïnes estan molt malmeses; encara resten però, algunes parts de l’antiga muralla i un portal.
Darrere mateix del castell, cap a la dreta, hi ha un pal complicadíssim amb una antena de telecomunicació: som a 800 metres d’altura, a Savallar del Comtat. La gran fàbrica gòtica del castell, enrunada, absolutament inservible. Hi ha molts rastres del gòtic renaixentista en algun dels angles de l’enorme construcció. Des d’aquí dalt hom pot contemplar un panorama excepcional, un dels més típics de la Segarra, amb els serrats arrodonits, les pinedes sobre unes terres calcàries llescades, els camins sinuosos i les terres bladeres de bon cos. Però és un poble que ha quedat reduït a 80 habitants. Els joves en fugen, enduts més per l’avorriment que per la misèria. Aquest és un indret de la Segarra meridional, ja prop de l’Anoia, sota la serra de la Brufaganya, i Montblanc, Reus i Igualada atreuen la gent.
VALLVERDÚ, Josep [fotografies Ton SIRERA] (1968). "Catalunya Visió. La Segarra / el Segrià / la Noguera / la Llitera / el Baix Cinca". Barcelona: Editorial Tàber.
Autors: Josep VALLVERDÚ
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Restes del castell de Segura, Savallà del Comtat (Conca del Barberà) 1915. Autor: Pere Català Pic. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació