Sagunt

Municipi: Sagunt
Comarca: El Camp de Morvedre
Tipus de patrimoni: Ciutat
Tot i que històricament i tradicional és conegut amb el nom de “Morvedre”, Sagunt és un municipi de més de seixanta-cinc mil habitants situat al País Valencià, a la comarca del Camp de Morvedre. Es tracta d’una localitat que que presenta com a característica principal el fet d'estar constituïda per dos nuclis principals, l’històric –on trobem el castell i el teatre romà- i el Port de Sagunt, situat a la costa.
Al País Valencià, sempre hi ha un arbre tòpic per a cada paisatge diferent. Però hi ha un arbre i no fumerals de fàbrica, si exceptuem les forges del Port de Sagunt, als voltants de les quals ha crescut, potser, l’únic nucli amb aspecte definidament proletari que hi ha a tot el País. Els «porteños» de Sagunt, immigrants en la seua immensa majoria, constitueixen una població de 15 a 20.000 persones, que se sumen al municipi antic, de tan gloriosos antecedents que la referència heroica és obligada. A la força foren herois els saguntins, que diuen que varen preferir convertir-se en ninots d’una falla tràgica abans de rendir-se a l’evidència que tenien perduda la batalla davant els romans. Els romans ens varen deixar-hi una ciutat monumental, de la qual ja queda poc. I dic «ens» varen deixar una ciutat monumental, no sol per instint unitari de País, sinó també perquè literalment, les ruïnes que resten al teatre romà, dalt del castell, serveixen per a tots i per a tot: per a representar una adaptació de qualsevol obra de Blasco (don Vicent) com per a un concurs d’havaneres o prestar-se com a escenari a una obra clàssica de Pemán y Sánchez Castañer. Les ruïnes són molt sofertes.
VENTURA, Vicent [fotografies de Francesc JARQUE] (1978). "Catalunya Visió 13. El País Valencià I". Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 62.
Sagunt sé que val la pena. Ja es veu que la ciutat ha estat sistemàticament destruïda. Els gravats que en publicà Laborde al començament del segle passat encara donen una idea d’allò que des d’aleshores s’hi ha destruït. Sembla que encara avui, quan una excavadora per a fer fonaments de cases noves hi apareix alguna resta romana, els constructors s’afanyen a enrunar-la perquè l’obra no siga interrompuda. I així, a poc a poc, s’ha arribat a deixar només allò que no és possible destruir: el traçat d’alguns carrers, l’anomenat «castell», dins del qual hi h el circ i el teatre romà, i una església romànica, la del Salvador.
VENTURA, Vicent [fotografies de Francesc JARQUE] (1978). "Catalunya Visió 13. El País Valencià I". Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 140.
Autors: Vicent VENTURA
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història, Àmbit 5: Les ruïnes com a símbol de la terra
Castell i teatre romà de Sagunt (el Camp de Morvedre). 1984. Autor: Josep Santesmases i Ollé.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació