Fort de Cabrera

Municipi: Beseit
Comarca: Matarranya
Tipus de patrimoni: Fortificació de la primera guerra carlina
Categoria: Altres
Categoria secundària: Bé d'Interès Cultural (B.I.C.), Ministeri de Cultura (Espanya)
El fort de Cabrera és un fort de les guerres carlines situat a l'indret del Parrissal, prop de Beseit (Matarranya). Fou construït pels exèrcits carlins de Ramon Cabrera i és un recinte de forma triangular, amb dues torrasses cilíndriques amb espitlleres.
Beseit és un poble indestriablement lligat als Ports. Hi aporta fins i tot el nom i en rep a canvi el fons extraordinari de les abruptes muntanyes a les faldes de les quals s’escalona el poble, com si totes les cases haguessin de sortir a la imatge. Als afores del poble, al camí que penetra cap al massís, es conserven les restes del fort de Cabrera, conjunt de construccions que fortificaven el pas interior i en feien un lloc segur. Tot allò que hem sentit en les xerrades del matí, sobre Cabrera i aquest territori, en aquest lloc agafa forma i sobre les restes que s’enfilen muntanya amunt la imaginació ens hi posa un bellugadís d’homes i animals, vivint i morint en un dels més importants períodes violents del segle XIX. Sentim allò que ells sentiren, l’aire de muntanya, la remor del riu que baixa enfonsat i les olors de les plantes que posen color a les roques. El retrocés en el temps es fa més factible en trepitjar els espais on s’esdevingué la història. Dins el poble hem vist on estigueren retingudes les dones que Cabrera féu afusellar, foll de dolor i ràbia pel despietat afusellament de la seva mare.
SANTESMASES I OLLÉ, Josep (2014). "Quarts i hores II. Terres, llocs i paisatges". Tarragona: Arola Editors, p. 30.
Autors: Josep SANTESMASES i OLLÉ
Àmbits: Àmbit 1: En lluita i diàleg amb el paisatge, Àmbit 2: El pes de la història
Fort de Cabrera, Beseít (2011). Autor: Deosringas. Creative Commons
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació