Santuari de Puiggraciós

Municipi: Figaró-Montmany
Comarca: Vallès Oriental
Tipus de patrimoni: Santuari
Categoria: Altres
Categoria secundària: other
El Santuari de Puiggraciós està situat al bell cim del contrafort oriental dels Cingles de Bertí, en el terme municipal del Figueró, a la comarca del Vallès Oriental. Es troba a una altitud de 689,2 metres, una mica abans d'arribar al cim del Puiggraciós. El 25 de juliol de 1936, durant la guerra civil espanyola, el santuari va ser cremat i el magnífic retaule barroc fou destruït. A partir del 1939 s'inicià la reconstrucció de l'església, de la que només n’havien quedat les parets. Fou, però, a partir del 1951 que es va fer un nou i decidit impuls per continuar l'obra de restauració, sota la direcció de l'arquitecte Lluís Bonet i Garí i l'empenta del rector de l'Ametlla, mossèn Jesús Ventura. El diumenge 8 de setembre de l'any 1957, acabades les obres, es féu la inauguració solemne en una diada de gran festa i amb nodrida presència dels pobles de la comarca.
Arribant al santuari de Puiggraciós, els milicians de la Brigada Lister fan un alto per descansar. Poden més les ganes de cruspir-se la teca i les ampolles de licor que han arrambat a la masia dels conspiradors que la por als feixistes que els estalonen. Amb la panxa plena i el cap alegre serà més fàcil arribar a un acord per desfer-se dels presoners. S’agrupen els que fins ara han portat la veu cantant i, després de donar ordres a tres milicians més joves que vigilin bé els presoners, s’allunyen cap una mena de torre antiga que s’alça poc més enllà de l’ermita cremada l’estiu del 36.
COLL, Pep (2013). "Dos taüts negres i dos de Blancs". Barcelona: Raval Edicions SLU, Proa.
Autors: Pep COLL
Àmbits: Àmbit 2: El pes de la història
Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós, Figaró-Montmany (Vallès Oriental) 1987. Autor: Carme Comas i Suriñach. AthenaPlus. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.
Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós, , Figaró-Montmany (Vallès Oriental) 2011. Autor: Contijoch Boada, Jordi. AthenaPlus, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació